No images found.

Importanta e toxina

ca medicatia oralã; ea denerveazã functional muschiul, blocând jonctiunea neuromuscularã si creând o slãbiciune muscularã focalã, selectivã, gradatã, temporarã, acolo unde spasticitatea impieteazã mobilitatea articularã (cu posturi vicioase secundare) sau achizitia motorie.

Utilizatã astfel în patologia spasticã sau în alte situatii de hiperactivitãti motorii (hemispasm facial, blefarospasm, torticolis spasmodic), prin infiltrarea punctelor motorii ale muschilor afectati, toxina s-a dovedit exceptionalã; utilizatã din 1980, nu are efecte adverse.

Efectul terapeutic se instaleazã la 24-72 h, este maxim la 21 zile, permitând reeducarea neuromotorie la lungimea optimã a fibrei musculare relaxate, si dureazã 3–9 luni. Pierderea beneficiului obtinut dupã infiltrare este indicatie certã de reinjectare.

Dupã mai mult de 500 injectãri în membrele inferioare, peste 250 în membrele superioare si peste 60 în musculatura trunchiului (în 10 ani), sustin responsabil cã toxina botulinicã este nelipsitã din algoritmul terapeutic al spasticitãtii la copil; aceasta si pentru cã îndeplineste cu succes cerintele medicinei pe dovezi si cele de cost - eficienta fatã de alungirea chirurgicalã (cu riscul ei anestezic- operator).

Aceastã terapie necesitã o corectã evaluare neuromuscularã si observarea nemijlocitã a pacientului într-o sectie de recuperare sau neurologie pediatricã.

De aceea, pentru prezent si viitor trebuie mentinut în conduita terapeuticã decisivã simtul mãsurii clinice si pãstrarea toxinei botulinice ca instrument terapeutic de valoare doar dupã epuizarea tuturor mãsurilor decontracturante si folosirea dozei minime terapeutice, dupã care se realizeazã posturarea în contentie gipsatã sau ortezã pentru repaus, pãstrând "câstigul functional" obtinut.


Adresa noastra este:

Str. Dumitru Minca, nr.44, sector 4

BUCURESTI

Tel: 021 460 02 32

Compartiment -Administrativ: Achizitii, Contabilitate, RUNOS

Tel /fax: 021 460 00 68

Pentru intrebari si sesizari scrieti-ne
pe urmatoarea adresa: cnmrnc@yahoo.com