No images found.

Observa bine copilul

de pozitionare osoasa, asimetrii ale capsorului, trunchiului, pliurilor cutanate, cat de neinsemnate ar fi- aceasta  nu pentru a panica parintii, ci pentru a preveni instalarea unor tulburari dificil de corectat, posturi vicioase care impieteaza armonioasa dezvoltare a copilului.

Trebuie sa ne educam in a semnala echilibrat anomaliile mici care sunt mai usor de corectat decat sa ajungem la instalarea deformarilor costisitor de tratat, de suportat(interventii chirurgicale pentru torticolis, displazii luxante, etc-sigur, acestea sunt necesare si spectaculoase intr-un tratament coerent, la caz, dar nu trebuie sa uitam riscul anestezico-operator ce nu trebuie minimalizat).

O inclinare a capului nou-nascutului sau sugarului depistata precoce, investigata adecvat(daca e doar un torticolis congenital muscular) este nedureros corectata de echipa recuperatorie:medic, kinetoterapeut, ortezist, mama-bine instruita este garantia reusitei-ea este cea care invata sa pozitioneze acasa capul, sa execute miscarile corect si sa respecte sfaturile noastre.

Parintii trebuie sa semnaleze intarzierea, asimetria in posibilitatile de miscare ale sugarului; motivatia:"e puturos" sau "e grasut", "are lipsa de calciu"pentru care nu se rostogoleste trebuie clarificata de medic care apreciaza potentialul motric al sugarului, ii ofera stimulii kinetici si sfatul ca sugarul nu e o papusa ce "decoreaza" patutul. El trebuie obisnuit pe covorul curat, sa se deplaseze liber in spatiu spre mama cu care comunica si nu mutat dintr-un loc caldut in altul.

Neglijarea piciorului plat, a genunchiului in X sau O  pe care le banalizam, inseamna a neglija lantul cinematic dintre glezna, genunchi, sold si coloana, a uita ca tonusul muscular modeleaza osul la un copil aflat in plina crestere si dezvoltare.

Mai subliniez si ca ghetuta este pentru copil un reper, mersul insemnand inceputul stabilitatii si autonomiei-acest reper este ajustat profesionist in functie de aspectul piciorului fiecarui copil si de "calcatura" acestuia.

Sunt de acord ca nu trebuie sa stigmatizam copilul cu diagnostice si sa nu speriem mama, dar o indrumam sa-si educe copilul in iubirea de miscare(o miscare dirijata de specialisti) ca sa mearga si sa se postureze corect in sezand, in otostatism. Tulburarile de statica vertebrala decelate la timp se corecteaza si previn dezastrele tarzii ale coloanei.

Centrul nostru indruma si trateaza copii cu picior plat, valg, var si tulburari de mers, de postura, diferite paralizii, malformatii diverse incercand sa IMPLICE parintii in educatia pentru dezvoltare armonioasa prin miscare si reeducarea abilitatilor asa cum minunat le-a inscris Dumnezeu in engramele centrale de miscare inca inaintea nasterii noastre.

Conf Dr. Liliana Padure 


Adresa noastra este:

Str. Dumitru Minca, nr.44, sector 4

BUCURESTI

Tel: 021 460 02 32

Compartiment -Administrativ: Achizitii, Contabilitate, RUNOS

Tel /fax: 021 460 00 68

Pentru intrebari si sesizari scrieti-ne
pe urmatoarea adresa: cnmrnc@yahoo.com