No images found.

Toxina botulinica

au prezentat o ameliorare semnificativa dupa terapie. Acest tratament a devenit o alternativa la interventia chirurgicala, care nu este indicata la copiii mai mici de sase ani. 


Constantin Dragomir, un baietel voios de numai 6 ani, se apleaca cu greu sa ridice o jucarie din cabinetul doctorului sau curant. Are miscari bruste, fara finete, fiecare pas pare sa necesite un imens efort. Nu se lasa pagubas si, dupa cateva incercari de a-si controla muschii, prinde jucaria cu ambele maini, zambind triumfator spre mama care ii vegheaza fiecare miscare.

Baietelul poate cu greu sa se joace sau sa mearga de unul singur, necesitand ajutorul permanent al mamei.

Inca de la nastere, Dragomir a fost diagnosticat cu paralizie cerebrala, manifestata prin handicap fizic si psihic cauzat de leziuni ale creierului insuficient dezvoltat.

Copilul s-a nascut prematur la sapte luni cu o greutate de 800 de grame, iar la scurt timp a suferit un stop respirator, traume care i-au produs leziuni pe creier.

De la varsta de un an si sapte luni baietelul este in grija doctorului primar recuperator Luminita Padure, de la Spitalul Maria Sklodowska-Curie din Bucuresti, unde a inceput tratamentul de recuperare prin kinetoterapie.

"Mergea pe varfuri foarte mult, nu isi putea controla miscarile", spune mama baietelului, Elena Dragomir.

Muschii baietelului s-au mai relaxat abia la varsta de patru ani, la scurt timp dupa prima injectare cu toxina botulinica, o metoda terapeutica pusa la dispozitie de catre compania farmaceutica IPSEN- pana in prezent singura forma de toxina botulinica tip A inregistrata in Romania

Printre beneficiile tratamentului se numara facilitarea recuperarii deficitelor motorii si prevenirea instalarii complicatiilor ireversibile, precum fibroze musculare si deformari articulare.

"Dupa prima injectie cu toxina a inceput sa faca primii pasi si a inceput sa calce pe toata talpa", isi aduce aminte mama baietelului.

Dragomir este unul dintre cei aproximativ 200 de copii cu paralizie cerebrala tratati cu toxina botulinica in spitalul M.S. Curie care raspuns pozitiv la tratament.

"Numai doi dintre ei nu au raspuns la tratament", a spus doctorul Padure, autoarea cartii "Toxina botulinica in tratamentul spasticitatii la copil".

Conform statisticilor internationale, incidenta paraliziei cerebrale, denumita si infirmitate motorie cerebrala, este de 2 cazuri la 1000 nascuti vii. La nivelul Romaniei, aceasta reprezinta aproximativ 500 de copii afectati anual. Luand in considerare perioada in care leziunile spastice isi dezvolta intregul tablou clinic, si anume pana la varsta de 10 ani, se poate estima ca exista in Romania circa 5000 de copii care sufera de deficiente motorii cauzate de infirmitatea motorie cerebrala.

Pana in prezent, peste 500 de copii cu paralizie cerebrala din Romania au beneficiat de tratamentul cu toxina botulinica in centrele medicale specializate cu personal calificat.

"Majoritatea copiilor tratati au raspuns bine si foarte bine la tratament, observandu-se diminuarea spasticitatii si posibilitatea efectuarii corecte a miscarilor", a spus Country Managerul IPSEN Romania , Valentin Geana.

"Imbunatatirile realizate la nivelul capacitatii motorii a pacientilor au drept consecinta ameliorari pe plan comportamental si social, reducand gradul de dependenta sociala al acestora si scazand costurile suportate de sistemul de asigurari sociale de sanatate", a adaugat Geana.

Toxina botulinica, mai ieftina si mai eficienta decat interventia chirurgicala.

Eficacitatea terapeutica este cu atat mai mare cu cat tratamentul cu toxina botulinica este inceput mai devreme – dupa varsta de 2 ani - inainte ca leziunile spastice instalate sa determine imposibilitatea de a invata efectuarea corecta a miscarilor. In aceste cazuri studiile realizate pe plan international au demonstrat ameliorari semnificative la 80 – 85% dintre pacientii tratati.

Ideal este ca aceasta metoda sa se aplice in paralel cu celelalte mijloace de relaxare a muschiului, precum metoda termica, metoda kinetica si mijloacele electrice.

Toxina botulinica reprezinta o alternativa de tratament benefica mai ales pentru copiii pana in sase-sapte ani, in cazul carora interventia chirurgicala nu este indicata.

"S-au constatat dezastre la interventiile chirurgicale facute la varste mici in ceea ce priveste mersul copilului, evolutia bolii", a explicat medicul primar pediatru recuperator de la Spitalul M.S. Curie, Ioana Bratu, care a mentionat ca interventia chirurgicala include riscuri mari si din cauza anesteziei la copiii sub sase ani.

Doctorul plaseaza injectarea cu toxina botulinica mult deasupra interventiei chirurgicale si din punctul de vedere al costului tratamentului.

"Facand balanta intre cat ar costa o interventie chirurgicala ortopedica simpla si cat costa o administrare de toxina – care temporizeaza, uneori chiar anuleaza necesitatea interventiei chirurgicale ortopedice, vedem diferenta majora dintre cele doua", a explicat Bratu, adaugand ca numai o zi de spitalizare dupa operatie costa 3 milioane de lei in unele spitale, in timp ce costul unui flacon de toxina botulinica tip A este de aproximativ 300 de euro.

Initial, costurile erau suportate de familia copilului si de Casele de Asigurari, dar din 2004 tratamentul cu toxina botulinica este suportat de Ministerul Sanatatii, in limita bugetului disponibil, in spitalele de copii din tara unde exista acest tip de tratament.

Sursa: Banii nostri


Adresa noastra este:

Str. Dumitru Minca, nr.44, sector 4

BUCURESTI

Tel: 021 460 02 32

Compartiment -Administrativ: Achizitii, Contabilitate, RUNOS

Tel /fax: 021 460 00 68

Pentru intrebari si sesizari scrieti-ne
pe urmatoarea adresa: cnmrnc@yahoo.com